Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Kάκη Πριμηκύρη: Aσθένειες που μεταδίδονται από τα κητώδη (2013)

Οι γιατροί των ανθρώπων θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις ασθένειες από τις οποίες μπορεί να προσβληθούν άτομα που έρχονται σε επαφή με τα ζώα των δελφιναρίων, προκειμένου να διαχειριστούν σωστά τα περιστατικά.

Tα κυριότερα βακτηριακά νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα θαλάσσια θηλαστικά είναι η βρουκέλλωση, το ερυσιπελατοειδές, η λεπτοσπείρωση, η μυκοβακτηριδίαση και η μυκοπλάσμωση.

Στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκ
οι, ψευδομονάδες, πρωτέας, κλωστρίδια και μυκοβακτήρια. Αναπνευστικά νοσήματα και σηψαιμία, ερπητοϊοί. Ιογενείς γαστρεντερίτιδες σε παιδιά. Έλκος του στομάχου και ανοσοκαταστολή.

Λύσσα που μεταδίδεται με δαγκώματα. Στην αιχμαλωσία αυξάνεται η επιθετικότητα (και τα δαγκώματα) λόγω του στρες.

Στις δεξαμενές των δελφιναρίων, το νερό έχει υψηλό μικροβιακό φορτίο που μπορεί να μεταδόσει ασθένειες στα άγρια δελφίνια, αν χυθεί στη θάλασσα.

Γρίππη με πνευμονία απειλητική για τη ζωή. Διάφορες δερματικές και συστηματικές μυκητιάσεις (όπως η ασπεργίλλωση), από τις οποίες οι δεύτερες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Αναφέρεται μετάδοση βλαστομύκωσης σε κτηνίατρο από δελφίνι.

Οι διάφοροι μολυσματικοί παράγοντες που προκαλούν ζωοανθρωπονόσους μπορεί να μεταδοθούν επίσης εμμέσως στους ανθρώπους, από το νερό που έχει μολυνθεί με τα ούρα και τα κόπρανα των δελφινιών και από τα διάφορα αντικείμενα και σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με αυτό.

Filikaki Tataimou
κτηνίατρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου